Ministerul Transporturilor din Austria consideră că șoferii care consumă droguri la volan sunt un pericol din ce în ce mai mare în traficul rutier

Date recente arată că în Austria, numărul șoferilor care consumă droguri la volan a crescut îngrijorător, în anul 2017, 2192 de persoane fiind depistate conducând sub influența drogurilor.

Un sondaj de opinie realizat de Consiliul Austriac pentru Siguranţă Rutieră (KFV) arată că aproximativ 4% dintre austrieci au condus un vehicul sub influența drogurilor ilegale prin lege.

Ministrul austriac de interne Herbert Kickl: “Până la sfârșitul lunii august 2018, sunt aproape 2000 de persoane depistate conducând sub influența drogurilor”.

Potrivit Consiliul Austriac pentru Siguranţă Rutieră, în anul 2016, 22% din totalul deceselor rutiere s-au produs în accidente „în care cel puţin unul dintre participanţi a consumat droguri”.

Pentru a combate creșterea numărului celor care conduc sub influența drogurilor, în Austria a fost lansată o campanie sponsorizată de guvern care are ca scop creșterea gradului de conștientizare privind riscurile consumului de droguri la volan. Cu această ocazie, pentru a îmbunătăţi eficiența depistării drogurilor în organism, KFV, membrul austriac al ETSC, testează o nouă tehnologie de testare a salivei.

Noua campanie de sensibilizare, axată pe modul în care șoferii consumatori de droguri îi pun pe ceilalţi în pericol, a început în luna octombrie 2018 și va dura zece luni. Accentul se pune pe spoturile social media și cinematografice destinate bărbaţilor până la vârsta de 40 de ani – considerat a fi principalul grup țintă.

Și TISPOL, reţeaua poliției rutiere europene, a constatat într-o acţiune coordonată de aplicare a legii în mai multe țări europene o creștere importantă a numărului de persoane care au fost depistate conducând sub influenta drogurilor.

Și în România, ultimele statistici arată o creștere îngrijorătoare a celor care conduc sub influența drogurilor, aceștia fiind depistaţi atât la producerea unor accidente cât și la verificări de rutină. Pentru depistarea rapidă a șoferilor care se urcă la volan sub influența drogurilor în primul rând este nevoie de instrumente performante. Din păcate Poliția rutieră din România stă foarte prost la acest capitol. Este nevoie de o mobilizare a factorilor responsabili pentru a se găsi fondurile necesare achiziţionării instrumentelor pentru testarea șoferilor.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Copyright 2013-2019 GRSP-Romania