După ce au fost convenite provizoriu noi norme UE, toate autoturismele noi, începând din anul 2022 ar putea fi echipate cu dispozitive speciale pentru a le face automat să respecte limita de viteză.
Asistența inteligentă pentru viteză (ISA) este una dintre o serie de măsuri de siguranță stabilite pentru a deveni obligatorie în vehiculele europene, după ce propunerile au fost aprobate de Comisia Europeană. Celelalte măsuri prevăd tehnologie avansată de frânare de urgență și tehnologie de menținere a benzilor de circulație.
Se susține că noile măsuri ar putea contribui la salvarea a mai mult de 25.000 de vieți și la evitarea a cel puțin 140.000 de răniri grave până în anul 2038, scopul final fiind reducerea numărului de decese rutiere la zero până în anul 2050.
Depășirea vitezei legale și/sau neadaptarea ei la condițiile de drum continuă să fie printre principalele cauze a accidentelor rutiere soldate cu morți și răniți grav.
În anul 2018, la acțiunea TISPOL de verificare a vitezei în trafic la care au participat 23 de țări, și unde au fost verificate 3.224.397 de vehicule, s-au depistat 257.639 de vehicule care au depășit viteza legală. Conform TISPOL, 8% din vehiculele verificate au fost sancționate pentru depășirea vitezei legale.
Elżbieta Bieńkowska, comisarul european responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri:
„În fiecare an, 25.000 de oameni își pierd viața pe drumurile noastre. Marea majoritate a acestor accidente sunt cauzate de eroarea umană. Cu noile caracteristici avansate de siguranță care vor deveni obligatorii, putem avea același impact ca atunci când centurile de siguranță au fost introduse pentru prima dată.”