În România consumul de alcool este printre cauzele principale ale producerii accidentelor rutiere. Recent numai în intervalul a 48 de ore, în urma unor controale efectuate de Poliția rutieră au fost reținute 169 de permise de conducere pentru consum de alcool.
Cu problema consumului de alcool la volan nu se confruntă doar Romania – în perioada 2010-2013, în Europa au fost reținute pentru consum de alcool 76.389 de permise de conducere!
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și analizate de grupul financiar Alliaz (Germania), la nivel global, fiecare al zecelea accident auto soldat cu decese este legat într-un fel sau altul de alcool.
Conform ultimelor date statistice prezentate de Uniunea Europeană în anul 2017, aproximativ 25% din totalul deceselor rutiere în Europa sunt legate de consumul de alcool/droguri.
Toate țările europene au legislație care interzice conducerea sub influența alcoolului. Conform OMS (WHO Regional Office for Europe 2012a), patru dintre țările europene au stabilit limita legală a concentrației de alcool în sânge la 0 g/l (printre care și Romania), două țări europene au o limită legală a concentrației de alcool în sânge de 0,8 g/l, restul țărilor au stabilit limita legală a concentrației de alcool în sânge sub 0,5 g/l (limita recomandată de WHO și Comisia Europeană).
Ce îi face însă pe șoferi sa abdice de la normele elementare și să consume alcool la volan?
Consumul de alcool este o metodă rapidă și plăcută de a modifica emoțiile, sentimentele, stările de dispoziție în general. Supărarea, bucuria, agresivitatea, povara singurătății sau povara psihologică a responsabilităților, dorința de socializare, alungarea temporară a stresului pot fi motive plauzibile, dar nu scuzabile ale consumului de alcool la volan.
În realitate, consumul de alcool la volan are ca efect imediat reducerea coordonării și a timpului de reacție, diminuarea stării de vigilență, a atenției și a câmpului vizual. Totodată alcoolul alterează luarea deciziilor, reduce responsabilitatea și autocontrolul, dă frâu liber acțiunilor agresive, riscante, necontrolate.
Pe termen lung consumul de alcool are efecte atât în plan profesional, cât și social și familial. Consumatorul de alcool își schimbă frecvent locul de muncă. În plan familial apare dezinteresul, neglijarea familiei și a educației copiilor, chiar destrămarea acesteia.
Consumul de alcool este o opțiune personală conștientă, opțiune care încercă să fie mascată de tot felul de motivații; nu am putut sa refuz, am băut la masă, am băut numai un pahar, prietenii au fost de vină…!
Totdeauna se vor găsi scuze. Important este nu să găsim argumente care să scuze consumul de alcool la volan ci argumente care să ducă la refuzul chiar și al banalului pahar de bere.
Cu alte cuvinte înainte să se producă evenimentele nedorite cauzate de consumul de alcool la volan, înainte să sancționăm dur acest consum (și bine facem), să găsim și formele adecvate de prevenție. Astfel poate vom reuși să salvăm viețile mai multor oameni nevinovați și să diminuăm pagubele materiale.
Studiile indică faptul că pentru fiecare euro investit în prevenirea consumului de alcool la volan, pot fi economisiți 36 de euro.
Că nu e ușor o știm; că trebuie, deasemenea.