Siguranța rutieră din nou în atenția miniștrilor europeni ai transporturilor

După doi ani de stagnare, în anul 2016 s-a observat din nou o tendință pozitivă de scădere a numărului de accidente rutiere.

În ultimii sase ani, decesele cauzate de accidente rutiere au scăzut în țările UE cu 19%.

Deși acest ritm este încurajator, el poate fi totuși insuficient dacă UE dorește să-și îndeplinească obiectivul de a reduce la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere între 2010 și 2020.

Acest lucru necesită eforturi suplimentare din partea tuturor părților implicate, în special din partea autorităților naționale și locale, care sunt responsabile de majoritatea acțiunilor de zi cu zi, cum ar fi cele de asigurare a aplicării legii și de sensibilizare.

În acest sens, Președinția malteză, în colaborare cu Comisia Europeană, a organizat în capitala Maltei, Valletta, în perioada 28-29 martie 2017 o acțiune la nivel înalt privind siguranța rutieră, conferință la care au participat miniștrii transporturilor din UE, părțile interesate și experți în siguranță rutieră.

Această acțiune, reunind miniștrii și părțile interesate, a fost o oportunitate pentru discuții privind situația actuală în domeniul siguranței rutiere, precum și calea de urmat pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave.

Participanții și-au împărtășit cunoștințele, au făcut schimb de bune practici și au discutat despre modalitățile concrete de a continua creșterea siguranței pe drumurilor europene.

La data de 28 martie, ziua care a precedat conferința ministerială, părțile interesate privind siguranța rutieră s-au întâlnit cu Președinția malteză, Comisia și Parlamentul European, pentru a propune acțiuni de îmbunatățire a siguranței rutiere. Concluziile primei zile au fost prezentate miniștrilor transporturilor din țările membre UE.

În încheierea Conferinței, cele 28 de state membre UE, reprezentate prin miniștrii transporturilor, au semnat o Declarație comună pentru siguranța rutieră, prin care se angajează să lucreze pentru atingerea țintei de a înjumătății numărul morților pe șosele până în 2020 comparativ cu 2010. Declarația din capital Maltei are în vedere și perioada 2020-2030 cu același obiectiv de înjumătățire a numărului de victime și a numărului de răniți în accidentele rutiere.

Declarația comună pentru siguranță rutiera vizează printre altele:

  • îmbunatățirea atât a regulamentelor UE în domeniu cât și a aplicării lor în trafic
  • îmbunatățirea comportamentului șoferilor
  • cerințe tehnice actualizate pentru autovehicule
  • dezvoltarea de infrastructuri sigure, atât auto, cât și pietonale și pentru biciclete.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Copyright 2013-2019 GRSP-Romania