Rezoluție ONU pentru creșterea siguranței rutiere la nivel mondial

Adunarea Generală ONU a adoptat în anul 2016 o rezoluție privind „Îmbunatățirea siguranței rutiere la nivel mondial”.

Rezoluția, care a fost depusă de guvernul Federației Ruse, a fost co-semnată de 55 de state membre ONU.

Printre deciziile-cheie, rezoluția A / 70 / L.44 reafirmă obiectivul de dezvoltare durabilă (SDG) privind siguranța rutieră până în anul 2030.

Agenda pentru dezvoltare durabilă are doua ținte majore:

  • Reducerea la nivel mondial a deceselor și a răniților în accidente de circulație cu 50% până în anul 2020.
  • Asigurarea accesului la sistemele de transport sigure, la prețuri accesibile și durabile pentru toți cetățenii până în anul 2030.

Rezoluția recunoaște importanța lor și solicită ca măsurile de reducere a deceselor rutiere și a accidentelor în general să reprezinte o prioritate pentru toate țările membre. De asemenea, această rezoluție susține documentul final al Conferinței mondiale la nivel înalt privind siguranța rutieră, care a avut loc în Brazilia, în noiembrie 2015, și anume „Declarația de la Brasilia privind siguranța rutieră”.

În ceea ce privește statele membre, rezoluția reînnoiește apelul către guvernele acestora privind rolul principal pe care trebuie să și-l asume în punerea în aplicare a obiectivelor SDG legate de siguranța rutieră.

În conformitate cu Planul mondial pentru Deceniul de Acțiune pentru Siguranță Rutieră 2011-2020 și așa cum este documentat în rezoluțiile anterioare ale Adunării Generale ONU, statele membre sunt în mod special invitate să adopte o legislație cuprinzătoare cu privire la factorii de risc importanți cum ar fi excesul de viteză, consumul de alcool precum și obligativitatea utilizării căștilor pentru motocicliști, a centurilor de siguranță și a scaunelor pentru copii. Se solicită de asemenea luarea de măsuri pentru îmbunatățirea siguranței vehiculelor și a drumurilor, a consolidării mijloacelor de acordare de asistență de urgență pentru victimele accidentelor rutiere.

Statele membre sunt invitate să dezvolte și să pună în aplicare campanii de marketing social direcționate pe teme cum ar fi Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier și organizarea de activități în anul 2017 pentru a marca a 4-a Săptămână Globală pentru Siguranță Rutieră – ONU.

Rezoluția cere statelor membre ONU să sprijine atât activitățile trimisului special al Secretarului General pentru siguranță rutieră, cât și a altor organisme internaționale.

OMS, în colaborare cu alte agenții și comisii ale ONU trebuie să continue să faciliteze un proces transparent, durabil și participativ, cu toate părțile interesate pentru a sprijini țările să dezvolte obiectivele voluntare de performanță la nivel mondial cu privire la factorii de risc în traficul rutier și mecanismele de furnizare a serviciilor pentru reducerea deceselor și răniților. OMS este de asemenea încurajat să continue să monitorizeze, prin intermediul rapoartelor de stare la nivel mondial, progresele înregistrate în vederea realizării obiectivului Deceniului de Acțiune.

În final, rezoluția solicită Secretarului General al ONU să ia în considerare posibilitatea de a stabili, din contribuțiile voluntare, un fond pentru siguranța rutieră, necesar sprijinirii punerii în aplicare a planului global pentru Deceniul de Acțiune pentru Siguranță Rutieră 2011-2020 și Obiectivul de dezvoltare durabilă (SDG).

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Copyright 2013-2019 GRSP-Romania