Parlamentul European sprijină noile standarde de siguranță ale vehiculelor

Parlamentul European a dat lumină verde noilor cerințe minime ale UE privind siguranța vehiculelor. Votul final al Parlamentului a fost dat în ultima sa sesiune din acest mandat.

Conform acordului final privind legislația, începând cu anul 2022, noile autoturisme, autoutilitare, camioane și autobuze comercializate în Europa vor fi echipate în mod standard cu o serie de caracteristici noi de siguranță ale vehiculelor, cum ar fi frânarea automată de urgență care poate detecta pietonii și bicicliștii, sau asistența inteligentă a vitezei. Camioanele noi, la rândul lor vor trebui să aibă niveluri îmbunătățite de „viziune directă” oferind șoferilor mai multă vizibilitate în jurul camionului pentru a vedea utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii.

Legislația abordează și problema conducerii în stare de ebrietate, facilitând modernizarea unui dispozitiv de blocare – o soluție tehnologică pentru combaterea conducerii repetate sub influența băuturilor alcoolice, în uz în mai multe state membre ale UE.

Pentru a putea avea loc o analiză care ar putea ajuta la prevenirea viitoarelor coliziuni, vehiculele noi vor fi echipate cu înregistratoare electronice de date care vor înregistra datele cu câteva secunde înainte, în timpul și după o coliziune.

Comentând votul, Antonio Avenoso, directorul executiv al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), a declarat:

„Datorită acestei legislații, cele mai noi tehnologii de siguranță vor fi montate ca standard pentru noile vehicule din Europa. Este un pas mare înainte care ar putea preveni 25.000 de decese pe drumurile noastre în termen de cincisprezece ani. Este important ca noile cerințe să îmbunătățească siguranța tuturor utilizatorilor de drumuri, nu doar ocupanților vehiculelor. Șoferii de camion vor avea o vizibilitate mai bună a pietonilor și a bicicliștilor în jurul vehiculelor, toți șoferii vor găsi mai ușor limitele de viteză afișate, iar sistemele automate de frânare de urgență vor detecta oamenii, nu doar alte vehicule”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Copyright 2013-2019 GRSP-Romania