Miniştrii industriei din UE discută la Bruxelles proiectul privind noile standarde de siguranţă ale vehiculelor

La Bruxelles, în perioada, 29-30 noiembrie 2018 va avea loc reuniunea Consiliului Competitivitate al UE. În prima zi a acestei reuniuni, miniştrii industriei din ţările membre UE, vor fi invitaţi să convină asupra unor abordări generale cu privire la trei proiecte de regulamente printre care se află şi proiectul privind siguranţa generală a autovehiculelor.

Proiectul privind siguranţa generală a autovehiculelor este alcătuit dintr-un pachet de 16 măsuri de siguranţă a vehiculelor propus de Comisia Europeană în luna mai 2018.

Referitor la acest proiect, o coaliţie formată din companii furnizoare de piese, sisteme şi module auto, organizaţii ale unor municipalităţi şi grupuri care militează pentru o mai mare siguranţă rutieră solicită miniştrilor industriei din UE să sprijine pe deplin pachetul cu noile măsuri privind siguranţa vehiculelor.

Coaliţia, reprezentând vânzări anuale de 600 de miliarde de euro şi 5 milioane de locuri de muncă în industria automobilelor din UE, împreună cu organizaţiile unor municipalităţi, poliţia rutieră, experţi pentru siguranţă şi sustenabilitate, organizaţii ale bicicliştilor, pietonilor şi ale victimelor accidentelor rutiere, solicită miniștrilor industriei din UE să sprijine fără întârziere noile standarde de siguranţă ale vehiculelor fără a deprioritiza anumite măsuri, fără a întârzia punerea în aplicare a proiectului de regulament.

Sigrid de Vries, secretarul general al CLEPA:

„Regulamentul privind siguranţa generală reprezintă următorul pas important pentru siguranţa şoferilor, bicicliştilor şi pietonilor din Europa. CLEPA sprijină ferm toate elementele textului propus. Pe lângă reducerea numărului de decese şi răniri grave pe drumurile europene, introducerea de noi măsuri de siguranţă va reduce congestionarea rutieră, emisiile de CO2, cerinţele de servicii de urgenţă şi costurile economice conexe. Noile cerinţe de siguranţă vor impulsiona, de asemenea, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea europeană, contribuind la generarea de creştere, locuri de muncă şi investiţii în Uniunea Europeană”.

Antonio Avenoso, directorul executiv al Consiliului European pentru Siguranţa Transporturilor a declarat:

„Având în vedere necesitatea reducerii celor 25.000 de decese şi a celor 135.000 de accidente grave înregistrate anual pe drumurile comunitare, este esenţial ca aceste măsuri să fie adoptate integral şi fără întârziere. Aceasta este o oportunitate istorică de a reduce mortalitatea şi rănirile grave pe şoselele noastre – în special în rândul utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi bicicliştii şi pietonii. (…) Miniştrii industriei ar trebui să salute aceste măsuri cu braţele deschise.”

În urma acordului dintre miniştrii industriei, legislaţia va fi supusă voturilor comisiilor şi ale plenului în Parlamentul European, urmând negocierile finale dintre instituţii într-un proces care este probabil să dureze câteva luni.

CLEPA este vocea furnizorilor europeni de piese, sisteme şi module auto, reprezentând peste 3.000 de companii cu 5.000.000 de angajaţi, care investesc peste 20 de miliarde de euro anual în cercetare şi dezvoltare şi oferă soluţii pentru o mobilitate sigură, inteligentă şi durabilă.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Copyright 2013-2019 GRSP-Romania