GRSP România susține obligativitatea cursurilor suplimentare de conducere auto pentru mașinile cu volan pe dreapta

Într-o intervenție către Camera Deputaților, Parteneriatul Român de Siguranță Rutieră (GRSP-România) susține Proiectul de lege privind obligativitatea conducătorilor auto care conduc mașini cu volanul pe partea dreapta de a face cursuri suplimentare de conducere auto.

În documentul trimis către Comisia pentru Transporturi și Infrastructură, Comisia pentru Industrii și Servicii și Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, se menționează că în prezent, în România circulă aproximativ 10.000 de autovehicule care au volanul pe partea dreapta.

Un șofer care a învățat să conducă și are experiență în conducerea vehicul cu volanul pe partea stângă va avea dificultăți și poate deveni un potențial factor de risc rutier în cazul în care va conduce un vehicul cu volanul pe partea dreaptă.

Statisticile arată că peste 90% din conducătorii auto care au fost implicați în accidente rutiere conducând mașini cu „volanul pe dreapta” au fost vinovați de producerea acestora.

Parteneriatul Român de Siguranță Rutieră (GRSP- România), consideră că pentru creșterea siguranței rutiere și a scăderii numărului de accidente, pentru realizarea dezideratului Uniunii Europene de reducerea a deceselor și a răniților în accidente de circulație cu 50% până în anul 2020 este necesar ca:

  • șoferii autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă să facă cursuri suplimentare de conducere auto pentru recalibrarea stereotipurilor formate conform noilor condiții în care se află la postul de conducere cu volanul pe dreapta.
  • autovehiculul, indiferent din ce categorie face parte, dacă are volanul pe partea dreaptă să fie dotat cu un sistem corespunzător de oglinzi care să asigure vizibilitatea optimă în partea stângă față a acestuia.
  • vehiculele cu volanul pe partea dreaptă, pentru a fi recunoscute și de ceilalți participanți la trafic să aibă pe parbriz și lunetă ecusoane cu inscripția „volan pe dreapta”.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Copyright 2013-2019 GRSP-Romania