Cerere de extindere a normelor UE privind siguranța infrastructurii la toate drumurile primare din Europa

O coaliție de grupuri responsabile de siguranța rutieră, polițiști rutieri, motocicliști, bicicliști, lucrători în sectorul rutier, solicită Parlamentului European să sprijine o propunere de extindere a domeniului de aplicare a normelor UE privind siguranța infrastructurii rutiere pentru a acoperi toate drumurile primare din Europa în scopul integrării nevoilor pietonilor, motocicliștilor și bicicliștilor.

Normele existente, care impun audituri și inspecții periodice privind siguranța, identificarea și tratarea situațiilor cu risc sporit, alte măsuri menite să îmbunătățească siguranța rutieră, datează din 2008 și acoperă numai principalele autostrăzi europene și alte drumuri care formează Rețeaua rutieră transeuropeană.

Coaliția susține că normele au în prezent doar un beneficiu limitat, deoarece doar 8% din decesele rutiere au loc pe autostrăzi, 37% în zonele urbane și 55% pe drumurile rutiere care nu sunt autostrăzi.

Grupul mai spune că orice drum finanțat sau cofinanțat din bugetul UE trebuie să fie, de asemenea, reglementat de normele UE privind siguranța rutieră.

“Normele ar trebui, de asemenea, adaptate pentru a se asigura că toți utilizatorii de drumuri, inclusiv bicicliștii, pietonii și motocicliștii sunt prioritizați pentru măsurile de siguranță rutieră” se susține în declarația înaintată Parlamentului European.

Comisia Europeană a propus actualizarea normelor de siguranță a infrastructurii rutiere existente în mai 2018, ca parte a celui de-al treilea pachet de mobilitate. Dar propunerile trebuie aprobate și eventual amendate atât de Parlamentul European, cât și de statele membre.

Conform estimărilor Comisiei, extinderea domeniului de aplicare a normelor de siguranță la drumurile primare ar putea împiedica 3200 de decese și 20.700 de răniri grave între anii 2020 și 2030.

Comitetul pentru transport al Parlamentului European este așteptat să voteze noile norme la începutul lunii decembrie. Raportul Parlamentului privind propunerile va fi condus de Daniela Aiuto (EFD / Movimento 5 Stelle, Italia)

Din grupul semnatar al declarației fac parte printre alții Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), Federația Europeană a Lucrătorilor în Transporturi (FER), Federația Europeană a Cicliștilor (ECF), TISPOL (Rețeaua europeană de poliție rutieră).

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Copyright 2013-2019 GRSP-Romania