Decada acţiunii

Lansare „Decada Acţiunii pentru Siguranţă Rutieră, 2011-2020”

11 mai 2011 reprezintă data lansării Decadei Acţiunii pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020. În România, ca şi în alte peste 100 de ţări din lume, lansarea reprezintă angajamentul ţării noastre ca până în anul 2020 să fie luate măsuri pentru a stabiliza şi apoi pentru a reduce nivelul prognozat al accidentelor rutiere.

Lansarea, şi în ţara noastră, a acestei Decade îşi propune să atragă atenţia opiniei publice cu privire la importanţa adoptării unui comportament rutier corect şi, totodată, să mobilizeze factorii răspunzători de siguranţă rutieră, să dezvolte strategii şi să intensifice eforturile în vederea reducerii mortalităţii ca urmare a accidentelor rutiere.

Şi în România, accidentul rutier constituie una din ameninţările permanente la adresa siguranţei cetăţenilor, în condiţiile în care, anual, echivalentul populaţiei unei localităţi rurale de dimensiuni medii dispare ca urmare a victimizării rutiere.

Lansarea Decadei Acţiunii pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020 a fost marcată printr-un eveniment oficial organizat de Parteneriatul Român de Siguranţă Rutieră – GRSP România şi Federaţia Internaţională a Drumurilor în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Rutieră.

Decada Acţiunii pentru Siguranţă Rutieră, 2011-2020

În martie 2010, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit perioada 2011-2020 ca fiind „Decada Acţiunii pentru Siguranţă Rutieră” (Decade of Action for Road Safety) cu scopul de a asigura un cadru care să permită diverselor ţări şi comunităţi să suplimenteze măsurile de salvare a vieţilor pe şoselele lumii.

Viziunea constă într-o lume în care tuturor participanţilor la trafic le este garantată securitatea mobilităţii. Alternativa este sumbră: dacă nu sunt luate măsuri semnificative de adresare a crizei actuale, numărul deceselor anuale cauzate de accidentele rutiere va creşte de la cifra actuală de 1,3 milioane, la 1,9 milioane până în 2020. Scopul Decadei îl reprezintă stabilizarea şi apoi reducerea cu 50% a nivelului prognozat al fatalităţilor rutiere.

Cum facem acest lucru? Prin acţiuni specifice concertate, după cum este menţionat în Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite prin care se stabileşte Decada Acţiunii. Rezoluţia face un apel global pentru construirea de parteneriate pentru implementarea de acţiuni de siguranţă rutieră pe fiecare dintre cele 5 categorii de acţiune ale Planului Global:

  1. întărirea capacităţii instituţionale în domeniul siguranţei rutiere
  2. îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi a mobilităţii
  3. îmbunătăţirea siguranţei oferită de vehicule
  4. îmbunătăţirea siguranţei participanţilor la trafic
  5. îmbunătăţirea sistemului de sănătate în cazul acordării primului ajutor

Parteneriatul Global pentru Siguranţă Rutieră – GRSP joacă un rol important în susţinerea partenerilor săi în atingerea obiectivelor Decadei Acţiunii prin implementarea de acţiuni concertate de siguranţă rutieră. GRSP este una din principalele organizaţii ale Grupului Naţiunilor Unite pentru Colaborare în domeniul siguranţei rutiere şi a contribuit la dezvoltarea Decadei Acţiunii pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020.

Citiţi mai multe despre Decada Acţiunii la adresa www.decadeofaction.org

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2013-2019 GRSP-Romania