GRSP

Vinul este inocent, doar betivul este vinovat (proverb chinez)

In Romania consumul de alcool este printre cauzele principale ale producerii accidentelor rutiere. Recent numai in intervalul a 48 de ore, in urma unor controale efectuate de Politia rutiera au fost retinute 169 de permise de conducere pentru consum de alcool.

Cu problema consumului de alcool la volan nu se confrunta doar Romania - in perioada 2010-2013, in Europa au fost retinute pentru consum de alcool 76.389 de permise de conducere!

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si analizate de grupul financiar Alliaz (Germania), la nivel global, fiecare al zecelea accident auto soldat cu decese este legat intr-un fel sau altul de alcool.

Conform ultimelor date statistice prezentate de Uniunea Europeana in anul 2017, aproximativ 25% din totalul deceselor rutiere in Europa sunt legate de consumul de alcool/droguri.

Toate tarile europene au legislatie care interzice conducerea sub influenta alcoolului. Conform OMS (WHO Regional Office for Europe 2012a), patru dintre tarile europene au stabilit limita legala a concentratiei de alcool in sange la 0 g/l (printre care si Romania), doua tari europene au o limita legala a concentratiei de alcool in sange de 0,8 g/l, restul tarilor au stabilit limita legala a concentratiei de alcool in sange sub 0,5 g/l (limita recomandata de WHO si Comisia Europeana).

Ce ii face insa pe soferi sa abdice de la normele elementare si sa consume alcool la volan?

Consumul de alcool este o metoda rapida si placuta de a modifica emotiile, sentimentele, starile de dispozitie in general. Supararea, bucuria, agresivitatea, povara singuratatii sau povara psihologica a responsabilitatilor, dorinta de socializare, alungarea temporara a stresului pot fi motive plauzibile, dar nu scuzabile ale consumului de alcool la volan.

In realitate, consumul de alcool la volan are ca efect imediat reducerea coordonarii si a timpului de reactie, diminuarea starii de vigilenta, a atentiei si a campului vizual. Totodata alcoolul altereaza luarea deciziilor, reduce responsabilitatea si autocontrolul, da frau liber actiunilor agresive, riscante, necontrolate.

Pe termen lung consumul de alcool are efecte atat in plan profesional, cat si social si familial. Consumatorul de alcool isi schimba frecvent locul de munca. In plan familial apare dezinteresul, neglijarea familiei si a educatiei copiilor, chiar detramarea acesteia.

Consumul de alcool este o optiune personala constienta, optiune care incerca sa fie mascata de tot felul de motivatii; nu am putut sa refuz, am baut la masa, am baut numai un pahar, prietenii au fost de vina...!

Totdeauna se vor gasi scuze. Important este nu sa gasim argumente care sa scuze consumul de alcool la volan ci argumente care sa duca la refuzul chiar si al banalului pahar de bere.

Cu alte cuvinte inainte sa se produca evenimentele nedorite cauzate de consumul de alcool la volan, inainte sa sanctionam dur acest consum (si bine facem), sa gasim si formele adecvate de preventie. Astfel poate vom reusii sa salvam vietile mai multor oameni nevinovati si sa diminuam pagubele materiale.

Studiile indica faptul că pentru fiecare euro investit in prevenirea consumului de alcool la volan, pot fi economisiii 36 de euro.

Ca nu e usor o stim; ca trebuie, deasemenea.