GRSP

Siguranta rutiera din nou in atentia ministrilor europeni ai transporturilor

Dupa doi ani de stagnare, in anul 2016 s-a observat din nou o tendinta pozitiva de scadere a numarului de accidente rutiere.

In ultimii sase ani, decesele cauzate de accidente rutiere au scazut in tarile UE cu 19%.

Desi acest ritm este incurajator, el poate fi totusi insuficient daca UE doreste sa-si indeplineasca obiectivul de a reduce la jumatate numarul de decese cauzate de accidente rutiere intre 2010 si 2020.

Acest lucru necesită eforturi suplimentare din partea tuturor partilor implicate, in special din partea autoritătilor nationale si locale, care sunt responsabile de majoritatea actiunilor de zi cu zi, cum ar fi cele de asigurare a aplicarii legii si de sensibilizare.

In acest sens, Presedintia malteza, in colaborare cu Comisia Europeana, a organizat in capitala Maltei, Valletta, in perioada 28-29 martie 2017 o actiune la nivel inalt privind siguranta rutiera, conferinta la care au participat ministrii transporturilor din UE, partile interesate si experti in siguranta rutiera.

Aceasta actiune, reunind ministrii si partile interesate, a fost o oportunitate pentru discutii privind situatia actuala in domeniul sigurantei rutiere, precum si calea de urmat pentru a reduce numarul de decese rutiere si raniri grave.

Participanţii si-au impartasit cunostintele, au facut schimb de bune practici si au discutat despre modalitatile concrete de a continua cresterea sigurantei pe drumurilor europene.

La data de 28 martie, ziua care a precedat conferinta ministeriala, partile interesate privind siguranta rutiera s-au intalnit cu Presedintia malteza, Comisia si Parlamentul European, pentru a propune actiuni de imbunatatire a sigurantei rutiere. Concluziile primei zile au fost prezentate ministrilor transporturilor din tarile membre UE.

In incheierea Conferintei, cele 28 de state membre UE, reprezentate prin ministrii transporturilor, au semnat o Declaratie comuna pentru siguranta rutiera, prin care sa angajeaza sa lucreze pentru atingerea tintei de a injumatatii numarul mortilor pe sosele pana in 2020 comparativ cu 2010. Declaratia din capital Maltei are in vedere si perioada 2020-2030 cu acelasi obiectiv de injumatatire a numarului de victime si a numarului de raniti in accidentele rutiere.

Declaratia comuna pentru siguranta rutiera vizeaza printre altele:

  • imbunatatirea atat a regulamentelor UE in domeniu cat si a aplicarii lor in trafic
  • imbunatatirea comportamentului soferilor
  • cerinte tehnice actualizate pentru autovehicule
  • dezvoltarea de infrastructuri sigure, atat auto, cat si pietonale si pentru biciclete.