GRSP

Rezolutie ONU pentru cresterea sigurantei rutiere la nivel mondial

Adunarea Generala ONU a adoptat in anul 2016 o rezolutie privind "Imbunatatirea sigurantei rutiere la nivel mondial".

Rezolutia, care a fost depusa de guvernul Federatiei Ruse, a fost co-semnata de 55 de state membre ONU.

Printre deciziile-cheie, rezolutia A / 70 / L.44 reafirma obiectivul de dezvoltare durabila (SDG) privind siguranta rutieră pana in anul 2030.

Agenda pentru dezvoltare durabila are doua tinte majore:

  • Reducerea la nivel mondial a deceselor si a ranitilor in accidente de circulatie cu 50% pana in anul 2020.
  • Asigurarea accesului la sistemele de transport sigure, la preturi accesibile si durabile pentru toti cetatenii pana in anul 2030.

Rezolutia recunoaste importanta lor si solicita ca masurile de reducere a deceselor rutiere si a accidentelor in general sa reprezinte o prioritate pentru toate tarile membre. De asemenea, aceasta rezolutie sustine documentul final al Conferin?ei mondiale la nivel inalt privind siguranta rutiera, care a avut loc in Brazilia, in noiembrie 2015, si anume "Declara?ia de la Brasilia privind siguranta rutiera".

In ceea ce priveste statele membre, rezolutia reinoieste apelul catre guvernele acestora privind rolul principal pe care trebuie sa si-l asume in punerea in aplicare a obiectivelor SDG legate de siguranta rutiera.

In conformitate cu Planul mondial pentru Deceniul de Actiune pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 si asa cum este documentat in rezolu?iile anterioare ale Adunarii Generale ONU, statele membre sunt in mod special invitate sa adopte o legislatie cuprinzatoare cu privire la factorii de risc importanti cum ar fi excesul de viteza, consumul de alcool precum si obligativitatea utilizarii castilor pentru motociclisti, a centurilor de siguranta si a scaunelor pentru copii. Se solicita de asemenea luarea de masuri pentru imbunatatirea sigurantei vehiculelor si a drumurilor, a consolidarii mijloacelor de acordare de asistenta de urgenta pentru victimele accidentelor rutiere.

Statele membre sunt invitate sa dezvolte si sa puna in aplicare campanii de marketing social directionate pe teme cum ar fi Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier si organizarea de activitati in anul 2017 pentru a marca a 4-a Saptamana Globala pentru Siguranta Rutiera - ONU.

Rezolutia cere statelor membre ONU sa sprijine atat activitatile trimisului special al Secretarului General pentru siguranta rutiera, cat si a altor organisme internationale.

OMS, in colaborare cu alte agentii si comisii ale ONU trebuie sa continue sa faciliteze un proces transparent, durabil ?i participativ, cu toate partile interesate pentru a sprijini tarile sa dezvolte obiectivele voluntare de performanta la nivel mondial cu privire la factorii de risc in traficul rutier si mecanismele de furnizare a serviciilor pentru reducerea deceselor si ranitilor. OMS este de asemenea incurajat sa continue sa monitorizeze, prin intermediul rapoartelor de stare la nivel mondial, progresele inregistrate in vederea realizarii obiectivului Deceniului de Ac?iune.

In final, rezolutia solicita Secretarului General al ONU sa ia in considerare posibilitatea de a stabili, din contributiile voluntare, un fond pentru siguranta rutiera, necesar sprijinirii punerii in aplicare a planului global pentru Deceniul de Actiune pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 si Obiectivul de dezvoltare durabila (SDG).