GRSP

GRSP - Romania sustine obligativitatea cursurilor suplimentare de conducere auto pentru masinile cu volan pe dreapta

Intr-o interventie catre Camera Deputatilor, Parteneriatul Roman de Siguranta Rutiera (GRSP-Romania) sustine Proiectul de lege privind obligativitatea conducatorilor auto care conduc masini cu volanul pe partea dreapta de a face cursuri suplimentare de conducere auto.

In documentul trimis catre Comisia pentru Transporturi si Infrastructura, Comisia pentru Industrii si Servicii si Comisia Juridica, de Disciplina si Imunitati, se mentioneaza ca in prezent, in Romania circula aproximativ 10.000 de autovehicule care au volanul pe partea dreapta.

Un sofer care a invatat sa conduca si are experienta in conducerea vehicul cu volanul pe partea stanga va avea dificultati si poate deveni un potential factor de risc rutier in cazul in care va conduce un vehicul cu volanul pe partea dreapta.

Statisticile arata ca peste 90% din conducatorii auto care au fost implicati in accidente rutiere conducand masini cu "volanul pe dreapta" au fost vinovati de producerea acestora.

Parteneriatul Roman de Siguranta Rutiera (GRSP- Romania), considera ca pentru cresterea sigurantei rutiere si a scaderii numarului de accidente, pentru realizarea dezideratului Uniunii Europene de reducerea a deceselor si a ranitilor in accidente de circulatie cu 50% pana in anul 2020 este necesar ca:

  • soferii autovehiculelor cu volanul pe partea dreapta sa faca cursuri suplimentare de conducere auto pentru recalibrarea stereotipurilor formate conform noilor conditii in care se afla la postul de conducere cu volanul pe dreapta.
  • autovehiculul, indiferent din ce categorie face parte, daca are volanul pe partea dreapta sa fie dotat cu un sistem corespunzator de oglinzi care sa asigure vizibilitatea optima in partea stanga fata a acestuia.
  • vehiculele cu volanul pe partea dreapta, pentru a fi recunoscute si de ceilalti participanti la trafic sa aiba pe parbriz si lunetă ecusoane cu inscriptia "volan pe dreapta".