GRSP

Forumul de Bune Practici in Domeniul Sigurantei Rutiere

Forumul de Bune Practici in Domeniul Sigurantei Rutiere

Prin evitarea miilor de accidente petrecute in ultimii 10 ani, Romania ar fi putut economisi 50 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de European Transport Safety Council. Accidentele rutiere genereaza pierderi mari atat la nivel social, cat si la nivel economic.

Pentru a identifica cele mai noi solutii in vederea cresterii sigurantei rutiere, Parteneriatul Roman pentru Siguranta Rutiera GRSP Romania a reunit in cadrul Forumului de Bune Practici in Domeniul Sigurantei Rutiere (8 Octombrie 2013) reprezentanti ai celor mai importante institutiii romanesti, companii private si reprezentanti mass media. Forumul a adus in discutie situatia accidentelor rutiere in Romania si necesitatea unui parteneriat puternic intre autoritati, companii, jurnalisti si societatea civila. 

In cadrul evenimentului, reprezentantii companiilor Michelin Romania, Apa Nova Bucuresti, UTI si ALD Automotive au impartasit participantilor eforturile realizate in vederea sprijinirii obiectivului de reducere a numarului de accidente rutiere. Participantii au primit, de asemenea, recomandari din partea campionului de raliu, Titi Aur, in vederea prevenirii accidentelor rutiere. In incheiere, Michael Chippendale, Manager Comunicare la Global Road Safety Partnership Geneva a argumentat importanta unui parteneriat pentru siguranta rutiera.

Printre specialistii in domeniul sigurantei rutiere , transporturilor, sanatatii si a responsabilitatii sociale corporative care au raspuns invitatiei GRSP Romania s-au numarat reprezentanti ai Politiei Romane, Autoritatii Rutiere Romane, European Transport Safety Council, GRSP Geneva, Societatii Nationale de Cruce Rosie, Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania.

In Europa, circa 2.200 de vieti ar putea fi salvate anual daca viteza medie de deplasare ar scadea cu 1 km/h, 7.500 de vieti ar putea fi salvate ca urmare a consumului de alcool mai redus la volan si 2.500 de oameni ar putea fi salvati anual daca 99% dintre ocupantii masinilor ar purta centura de siguranta, potrivit datelor ETSC.

 

E foarte important ca legea sa se aplice tuturor oamenilor. Daca nu o aplici la toate nivelurile, nu functioneaza! Trebuie sa o aplici oficialilor guvernamentali, calugaritelor. Asa se face ca in Turcia, in 18 luni, s-a ajuns la o rata de purtare a centurii de siguranta de 77%
Michael Chippendale, Communication Manager, Global Road Safety Partnership

 

Multumim sponsorilor nostri pentru ajutorul acordat in organizarea acestui eveniment: Michelin Romania, Apa Nova Bucuresti, Groupama, UTI, ALD Automotive si Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania. Sprijinul lor reprezinta o dovada in plus ca siguranta rutiera in Romania se poate baza pe implicarea activa a sectorului de afaceri.

In cadrul Forumului au fost acordate si premiile pentru Concursul de Reportaje despre Siguranta Rutiera. Societatea Nationala de Cruce Rosie, prin dl. Director General Silviu Lefter, l-a premiat pe Mircea Mester pentru cel mai bun articol scris de un jurnalist inscris in concurs, “Catedrala vietii”. Pentru blogeri, premiul a fost acordat de Michelin Romania, prin PR Manager Irina Dragan, si i-a revenit lui Valentin Manus, pentru “Zambetul de pe strada Tchaikovsky”. Le multumim jurnalistilor si blogerilor care au raspuns pozitiv invitatiei noastre. Faptul ca acestia promoveaza comportamente sigure si transmit mesaje de preventie demonstreaza inca o data ca media este un partener important in atingerea obiectivului de a imbunatati siguranta rutiera in Romania.

 

Este o problema globala, noi putem contribui modest pentru a pune impreuna institutiile, publicul si presa sa colaboreze. Venim cu experiența noastra si trebuie sa actionam uniti. Aceasta colaborare intre institutii nu trebuie inteleasa ca un bussines, ci ca o masura venita din inima pentru inima

Eric Faidy, presedintele Parteneriatului Roman de Siguranta rutiera GRSP Romania