GRSP

DECADA ACTIUNII

Lansare “Decada Actiunii pentru Siguranta Rutiera, 2011-2020”

11 mai 2011 reprezinta data lansarii Decadei Actiunii pentru Siguranta Rutiera 2011-2020. In Romania, ca si in alte peste 100 de tari din lume, lansarea reprezinta angajamentul tarii noastre ca pana in anul 2020 sa fie luate masuri pentru a stabiliza si apoi pentru a reduce nivelul prognozat al accidentelor rutiere.

Lansarea, si in tara noastra, a acestei Decade isi propune sa atraga atentia opiniei publice cu privire la importanta adoptarii unui comportament rutier corect si, totodata, sa mobilizeze factorii raspunzatori de siguranta rutiera, sa dezvolte strategii si sa intensifice eforturile in vederea reducerii mortalitatii ca urmare a accidentelor rutiere.

Si in Romania, accidentul rutier constituie una din amenintarile permanente la adresa sigurantei cetatenilor, in conditiile in care, anual, echivalentul populatiei unei localitati rurale de dimensiuni medii dispare ca urmare a victimizarii rutiere.

Lansarea Decadei Actiunii pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 a fost marcata printr-un eveniment oficial organizat de Parteneriatul Roman de Siguranta Rutiera – GRSP Romania si Federatia Internationala a Drumurilor in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Rutiera. 

 

 Decada Actiunii pentru Siguranta Rutiera, 2011-2020

In martie 2010, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a stabilit perioada 2011-2020 ca fiind „Decada Actiunii pentru Siguranta Rutiera” (Decade of Action for Road Safety) cu scopul de a asigura un cadru care sa permita diverselor tari si comunitati sa suplimenteze masurile de salvare a vietilor pe soselele lumii.

Viziunea consta intr-o lume in care tuturor participantilor la trafic le este garantata securitatea mobilitatii. Alternativa este sumbra: daca nu sunt luate masuri semnificative de adresare a crizei actuale, numarul deceselor anuale cauzate de accidentele rutiere va creste de la cifra actuala de 1,3 milioane, la 1,9 milioane pana in 2020. Scopul Decadei il reprezinta stabilizarea si apoi reducerea cu 50% a nivelului prognozat al fatalitatilor rutiere.

Cum facem acest lucru? Prin actiuni specifice concertate, dupa cum este mentionat in Rezolutia Adunarii Generale a Natiunilor Unite prin care se stabileste Decada Actiunii. Rezolutia face un apel global pentru construirea de parteneriate pentru implementarea de actiuni de siguranta rutiera pe fiecare dintre cele 5 categorii de actiune ale Planului Global:

1. intarirea capacitatii institutionale in domeniul sigurantei rutiere

2. imbunatatirea infrastructurii rutiere si a mobilitatii

3. imbunatatirea sigurantei oferita de vehicule

4. imbunatatirea sigurantei participantilor la trafic

5. imbunatatirea sistemului de sanatate in cazul acordarii primului ajutor

Parteneriatul Global pentru Siguranta Rutiera – GRSP joaca un rol important in sustinerea partenerilor sai in atingerea obiectivelor Decadei Actiunii prin implementarea de actiuni concertate de siguranta rutiera. GRSP este una din principalele organizatii ale Grupului Natiunilor Unite pentru Colaborare in domeniul sigurantei rutiere si a contribuit la dezvoltarea Decadei Actiunii pentru Siguranta Rutiera 2011-2020.

Cititi mai multe despre Decada Actiunii la adresa  www.decadeofaction.org